16 oktober 2022

Opera Zuid en Oranjewoud Festival winnaars Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022

Nieuw Geneco heeft op 15 oktober tijdens Festival Dag in de Branding de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 uitgereikt aan Opera Zuid en het Toonzetters van Oranjewoud Festival voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.

Foto’s: Hein Athmer

Uit het juryrapport:

Opera Zuid wint de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 voor de opera producties ‘Hagar / The Stronger’ van componist Jan-Peter de Graaf en ‘Het Lijflied – een opera in het menselijk lichaam’ van componist Lucas Wiegerink.  De jury roemt het operagezelschap dat met een relatief klein basisbudget toch grootse producties weet te realiseren.  Hoe? Door eerst een opdracht aan een componist te geven om, dan een pilot versie te maken en vervolgens te zoeken naar partners, theaters en subsidiënten die mee willen doen. De pijlers van artistieke vernieuwing, duurzaamheid, het zoeken naar nieuwe publiek én de hoge kosten ervan worden draagbaar door het gewicht te delen. Zij zorgen voor contracten zoals ze horen te zijn; compleet met een eerlijk honorarium op basis van de Nieuw Geneco Honorariumtabel. Plus aparte afspraken over uitvoeringsrechten, bladmuziek, reis- en verblijfsvergoeding en een gage voor het bijwonen van repetities staan in het contract. Het contract in afzonderlijke onderdelen zorgt voor een goede waarborging van de rechten van de componist en een eerlijke vergoeding voor alle gevraagde werkzaamheden, niet alleen het schrijven van de noten.


Foto’s: Hein Athmer

Oranjewoud Festival wint de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2022 voor het project Toonzetters. Dit multimediale project kwam van één jonge componist, Primo Ish-Hurwitz die als bedenker en mastermind ruimte bood aan totaal twintig jonge componisten die ieder een partituur van drie minuten hebben geschreven, voor twee pianisten en twee slagwerkers. In de nieuwe composities klinken uiteenlopende stijlen, van neoromantisch slagwerk tot indierock op piano of jazzy electronics. Desondanks vloeien de composities in elkaar over tot één organisch geheel. De jury: “Niet alleen is het artistieke plan slim opgezet, maar ook zakelijk is alles voorbeeldstellend geregeld. Oranjewoud Festival heeft als bevlogen en ervaren producent gezorgd voor een stevige zakelijke basis en fair practice condities voor de componisten, en daarbij  veel aandacht besteed aan speelkansen, promotie en doorontwikkeling. Zo is al in vroeg stadium de samenwerking gezocht met verschillende festivals en zalen en is een uitgebreide tournee gerealiseerd. Ook verschijnt er een cd/dvd. De jury ziet dit als een voorbeeld van krachtenbundeling tussen makers, producenten en programmeurs. Een manier om jonge makers op een substantiële en duurzame manier in de schijnwerpers te zetten. Fair practice door in te zetten op de toekomst.”

Update Nieuw Geneco Honorarium richtlijnen 

Tijdens een drukbezochte interactieve bijeenkomst in Amare over fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek werden de geïndexeerde honorariumtabel Compositieopdracht en nieuwe tabel voor Arrangeren gepresenteerd.

“Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco.

De richtlijnen worden breed onderschreven door de beroepsorganisaties als VMN, BIM, BAMPopauteurs, VCTN/Kunstenbond en Nieuw Geneco.

Fair Practice Award Compositieopdracht bestaat uit de compositie ‘Side by side’ met muziek, tekst en beeld gemaakt door componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van Felix Rottenberg, voorzitter Nieuw Geneco.

Downloads

Side by Side Compositie Fair Practice Compositieopdracht Award
Nieuw Geneco Honorariumtabel Compositieopdracht Nieuw Geneco Honorariumtabel Arrangeren
Nieuw Geneco Fair Practice Code

De Honorariumtabel Compositieopdracht van Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland). De Nieuw Geneco Fair Practice Code specificeert de Fair Practice Code van Kunsten ‘92.

Deel dit artikel