Henriëtte Bosmans

Henriëtte Bosmans (Amsterdam, 6 december 1895 – Amsterdam, 2 juli 1952) wordt beschouwd als één van Nederlands belangrijkste componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw. Als pianiste trad zij in Nederland op met internationaal bekende dirigenten als Pierre Monteux, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Sir Adrian Boult en George Szell. Tussen 1929 en 1949 trad ze 22 keer op als soliste met het Concertgebouworkest.

Bosmans begon muziektheorie en compositie te studeren bij Jan Willem Kersbergen en volgde later compositielessen bij Willem Pijper (1927–30) en instrumentatie bij Cornelis Dopper (1921–22). Haar internationale doorbraak begon in 1938, toen violist Willem Noske haar werk “Concertstuk voor viool en orkest” speelde in Praag en Parijs.

Dit jaar 2021 is het 126 jaar geleden dat de grote componiste Henriëtte Bosmans werd geboren en in 2022, 70 jaar sinds haar vroege tragische dood. Haar leven en werk zijn een inspiratie voor de nieuwe generatie musici en componisten; daarom verdient ze het om gevierd te worden en haar muziek om gehoord te worden. Haar oeuvre bestaat uit vele werken van hoge kwaliteit, unieke stijl en bijzonder vakmanschap, die de komende jaren voor mooie en interessante programma’s zullen zorgen voor het Nederlandse en internationale publiek.

BOSMANS NOW
voor optredens, artikelen, recensies…

Bosmans legateerde haar auteursrechten aan het Genootschap Nederlandse Componisten (GeNeCo) om de jongere generaties te inspireren en te laten profiteren van haar leven en werk als componist. Haar “Legacy” ondersteunt het belangrijke en noodzakelijke lobbywerk van Nieuw Geneco, om de artistieke en economische positie van alle hedendaagse componisten fundamenteel te verbeteren.

Nieuw Geneco ziet graag dat haar werk de aandacht krijgt die het verdient. Samen met onze netwerkpartners gaan we de muziek van Henriëtte Bosmans promoten door uitvoeringen aan te moedigen, waar mogelijk te ondersteunen en het mogelijk te maken haar werk in combinatie met hedendaagse Nederlandse componisten te programmeren.

We verzamelen hier graag tips, artikelen en uitvoeringen van haar werk. Mail deze naar bosmanslegacy@gmail.com

Op deze pagina vind je meer informatie over Henriëtte Bosmans.

Ontdek hier de uitgaven en de nog ongepubliceerde composities van Henriette Bosmans