31 mei 2023

Nieuw Geneco is the proud partner van the Dag van de Componist (Day of the Composer) 

New Music NOW rolt langste muziekspoor ooit uit tijdens Dag van de Componist op zaterdag 17 juni 2023, een festival met meer dan 100 concerten door het hele land

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vindt de tweede editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar rijdt er een muziektrein op zaterdag 17 juni. Deze New Music NOW Express vertrekt vanuit Amsterdam en reist daarna door het land naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag om te eindigen in Utrecht. Meer dan 347 kilometer muziek: het langste muziekspoor met nieuwe muziek ooit.

Tijdens het festival worden meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers gezet. Hun werk klinkt in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen. Radiostation NPO Klassiek staat de hele dag in het teken van de in Nederland actieve componist, met liveoptredens, interviews en reportages vanuit de trein en de stations. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live 12 uur lang non-stop verslag doet. 

Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, clubs en in huiskamers. Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek.

Line up in de trein is bekend

De New Music NOW Express bezoekt 6 steden en er zijn 5 trajecten met concerten in de trein. De kaartverkoop voor tickets in de trein en de concerten in het land is gestart.  Publiek kan mee op muzikale reis met toonaangevende componisten en musici. Jörgen van Rijen vertolkt solostukken voor trombone en electronics van onder anderen Jacob TV. Ensemble Calefax voert nieuw werk uit van onder anderen Jan-Peter de Graaff en Celia Swart. Componist Kate Moore is met haar Herz Ensemble te beluisteren met eigen werk. De accordeonist Vincent van Amsterdam vertolkt met violiste Tosca Opdam duo’s van Bram Kortekaas en Jesse Passenier. Ook zijn er optredens van de slagwerker Konstantyn Napolov en slagwerker/componist Brendan Faegre. Marion von Tilzer speelt eigen pianowerken. De singer-songwriters Sanne Rambags en Genevieve Murphy presenteren eigen songs. Bianca Holst en Hero Wouters brengen de flora en fauna rond het spoor tot leven in een nieuwe elektronische compositie. Op het gehele traject reist Componist des Vaderlands Martin Fondse mee met zijn band. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 50,– per traject (enkele reis).  

Zes Stadscomponisten. Opvallend nieuw dit jaar is het aanstellen van zes Stadscomponisten voor één Dag. Zij brengen elk een muzikale ode aan hun stad, die in een stationsconcert tot klinken wordt gebracht, samen met musici en zangers uit de stad. Stadscomponisten zijn: Meriç Artaç (Amsterdam), Noëmi Schermann (Amersfoort), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch), Jan-Peter de Graaff (Den Haag) en Jonás Bisquert (Utrecht). 

Stationsconcerten en spoorboekje zaterdag 17 juni 2023: 

Let op: check New Music NOW voor de actuele tijden

09.00 uur Amsterdam Centraal Station IJ Boulevard 

Martin Fondse, Componist des Vaderlands opent de Dag van de Componist met zijn compositie, die de hele dag mee op reis gaat, en waaraan iedereen mee kan doen. 

De blazers van Asko Schönberg Ensemble en de ster trombonist Jörgen van Rijen van het Concertgebouworkest vertolken de gloednieuwe compositie van stadscomponist Meriç Artaç, die zij in opdracht van Holland Festival speciaal voor de Dag van de Componist schrijft. Vertrek Amsterdam CS 10.18 uur, spoor 13A. Terwijl de trein verder reist, kan het publiek met de pont naar Tolhuistuin voor een koffieconcert en aansluitend programma op diverse locaties in het kader van Dag van de Componist Amsterdam. 

Amersfoort – 11.00 uur Station Amersfoort

Op het stationsplein wordt het vers gecomponeerde stadslied van Amersfoort uitgevoerd, dat stadscomponist Noëmi Schermann speciaal voor de Dag van de Componist maakt. Aankomst Amersfoort CS 11.07 uur; vertrek 12.01uur,  spoor 4A.

Terwijl de trein verder reist, kan het publiek in optocht naar de opening van de Havikconcerten in het kader van de Dag van de Componist Amersfoort. 

Arnhem – 13.00 uur Station Arnhem

Het stadslied van stadscomponist Lucas Wiegerink en tekstdichter Jibbe Willems wordt door Arnhemse zangers, musici van alle speelniveaus en generaties uitgevoerd. Aankomst Arnhem CS 13.10 uur; vertrek 13.50 uur, spoor 10.

Terwijl de trein verder reist, kan het publiek in Arnhem in optocht naar het verdere programma Dag van de Componist Arnhem.

Den Bosch – 15.00 uur Station Den Bosch. 

Onder leiding van stadscomponist Bart van Dongen heeft de jeugdafdeling van de harmonie zijn eigen muziek gecomponeerd, die voor het eerst klinkt. Organisatie en concertserie De Link uit Tilburg toert een delegatie componisten en musici door de regio, om zich om 15 uur met een optreden te voegen bij de feestelijkheden in Den Bosch. Aankomst Den Bosch 15.11 uur, vertrek 15.58 uur, spoor 6A. Voor en na het bezoek van de treinreizigers kan het publiek volop genieten van het stationspleinconcert. 

Den Haag – 17.00 uur Den Haag CS

Stadscomponist Jan-Peter de Graaff schrijft een stadslied dat eind van de middag wordt uitgevoerd door de Neo-Fanfare 9×13 op Den Haag Centraal Station. Aankomst Den Haag CS 17.20 uur, vertrek 18.28 uur, spoor 4. 

Voor en na het stationsconcert is een uitgebreid programma. In coproductie met Festival Dag in de Branding en Festival Classique opent om 12 uur het nieuwe werk van Kate Moore over de stijgende zeespiegel op het strand van Scheveningen, uitgevoerd door het New European Ensemble. Aansluitend kan het publiek van concert naar concert. ‘s Avonds wordt de prestigieuze Kees van Baarenprijs uitgereikt aan componist Seung Won Oh.

Utrecht – 19.00 uur Utrecht CS

Het eindpunt van de trein is Utrecht, waar de Utrechtse Stadscomponist de Spaans-Nederlandse componist Jonás Bisquert woont. Topmusici uit alle windstreken uit verschillende azc’s spelen de door hem gecomponeerde stadscompositie. Aankomst 19.23 uur spoor 9. Eindpunt van deze trein. Aansluitend concert en muzikale route door Hoog Catharijne naar TivoliVredenburg. Vanaf 20.00 uur een feestelijk programma in TivoliVredenburg.

 

Landelijk programma van vele netwerkpartners

Andere steden die meedoen (maar waar de trein niet heengaat), zijn Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Oranjewoud/Heerenveen, Stiens, Haarlem, Zwolle. 

Netwerkpartners zijn onder meer Holland Festival, TivoliVredenburg, Bimhuis, de Doelen, Festival Dag in de Branding, Festival Classique, November Music, Gaudeamus, Orkest de Ereprijs en diverse koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten. Iedere organisatie presenteert een eigen programma in haar stad of regio. New Music NOW verzorgt de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma. 

Kijk voor info, actuele treintijden en tickets: https://newmusicnow.nl/

Deel dit artikel