31 mei 2023

Dag van de Componist op en rond zaterdag 17 juni 2023

Nieuw Geneco is de trotse partner van de tweede editie van de Dag van de Componist, op en rond zaterdag 17 juni 2023.

Op en rond zaterdag 17 juni 2023 vindt de tweede editie plaats van de Dag van de Componist. Er zijn meer dan 100 concerten in meer dan 12 steden, een speciaal gecharterde trein (!!!) reist door het land vol liveoptredens. Een unieke luistertrip! Op diverse stations zijn gratis stationsconcerten, waar stadscomponisten speciaal stadslied voor schreven. Deze New Music NOW Express vertrekt vanuit Amsterdam en reist daarna door het land naar Amersfoort, Arnhem, Den Bosch en Den Haag om te eindigen in Utrecht. Meer dan 347 kilometer muziek: het langste muziekspoor met nieuwe muziek ooit.

Tijdens het festival worden meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers gezet. Hun werk klinkt in ruim 12 steden in meer dan 100 concerten en voorstellingen. Radiostation NPO Klassiek staat de hele dag in het teken van de in Nederland actieve componist, met liveoptredens, interviews en reportages vanuit de trein en de stations. Het festival is een initiatief van het netwerk en platform New Music NOW, dat met online-tv live 12 uur lang non-stop verslag doet. 

Met de jaarlijkse Dag van de Componist wil New Music NOW de waarde en het plezier van nieuwe muziek tonen en de componisten van die muziek huldigen. Het festival toont dat nieuwe muziek veelzijdig is en niet alleen in concertzalen en theaters klinkt, maar ook vanaf klokkentorens, op straat, in parken, clubs en in huiskamers. Een landelijke Dag van de Componist is in Europa uniek.

Line up in de trein is bekend

De New Music NOW Express bezoekt 6 steden en er zijn 5 trajecten met concerten in de trein. De kaartverkoop voor tickets in de trein en de concerten in het land is gestart.  Publiek kan mee op muzikale reis met toonaangevende componisten en musici. Jörgen van Rijen vertolkt solostukken voor trombone van onder anderen Martijn Padding. Ensemble Calefax voert nieuw werk uit van onder anderen Jan-Peter de Graaff en Celia Swart. Componist Kate Moore is met haar Herz Ensemble te beluisteren met eigen werk. De accordeonist Vincent van Amsterdam vertolkt met violiste Tosca Opdam duo’s van Bram Kortekaas en Jesse Passenier. Ook zijn er optredens van de slagwerker Konstantyn Napolov en slagwerker/componist Brendan Faegre. Marion von Tilzer speelt eigen pianowerken. De componisten/ singer-songwriters Sanne Rambags en Genevieve Murphy presenteren eigen songs. Bianca Holst en Hero Wouters brengen de flora en fauna rond het spoor tot leven in een nieuwe elektronische compositie. Op het gehele traject reist Componist des Vaderlands Martin Fondse mee met zijn band. Kaarten zijn verkrijgbaar voor € 50,– per trajectconcert, incl drankjes.  

Zes Stadscomponisten. Opvallend nieuw dit jaar is het aanstellen van zes Stadscomponisten voor één Dag. Zij brengen elk een muzikale ode aan hun stad, die in een stationsconcert tot klinken wordt gebracht, samen met musici en zangers uit de stad. Stadscomponisten zijn: Meriç Artaç (Amsterdam), Noëmi Schermann (Amersfoort), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch), Jan-Peter de Graaff (Den Haag) en Jonás Bisquert (Utrecht).

Landelijk programma van vele netwerkpartners

Andere steden die meedoen (maar waar de trein niet heengaat), zijn Rotterdam, Maastricht, Eindhoven, Oranjewoud/Heerenveen, Stiens, Haarlem, Zwolle. 

Netwerkpartners zijn onder meer Holland Festival, TivoliVredenburg, Bimhuis, de Doelen, Festival Dag in de Branding, Festival Classique, November Music, Gaudeamus, Orkest de Ereprijs en diverse koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, componisten, uitgevers en producenten. Iedere organisatie presenteert een eigen programma in haar stad of regio. New Music NOW verzorgt de landelijke coördinatie, de collectieve promotie en het verbindende programma. 

Kijk voor info, actuele treintijden en tickets: https://newmusicnow.nl 

#dagvandecomponist
#newmusicnow
Deel dit artikel