Fair Practice voor componisten nu!

Wij vragen aandacht voor de erbarmelijke omstandigheden voor componisten en freelance musici


Beeld uit de voorstelling “Arsenal of Unlived Things” van componist Mayke Nas
en kunstenaar Teun Hocks (beeld: Teun Hocks).

Jacob Ter Veldhuis / Jacob TV
Jacob TV wordt wereldwijd gespeeld, maar zag zijn inkomsten zowat 80% teruglopen doordat Buma/Stemra de lage tarieven die het rekent aan orkesten en ensembles en podia steeds minder compenseert. “Logisch dat er sociaal-culturele tarieven gerekend worden, maar daar mag de individuele componist niet de dupe van worden!”

Jacob de Haan (harmonie/fanfare/brassmuziek)
Een van de meest gespeelde componisten in de harmonie en fanfarewereld is Jacob de Haan, met wel 3000 uitvoeringen per jaar. Een fan liet zelfs de eerste twee maten van zijn compositie op haar arm tatoeëren. “Muziekverenigingen kunnen voor 5 euro buma-licentie per lid alles spelen. Maar daar kan een componist niet van leven” Er moet een oplossing komen, zonder de amateurorkesten op kosten te jagen.”

Mayke Nas
Het symfonisch repertoire versmalt zich steeds verder; er wordt veel te weinig nieuwe muziek uitgevoerd, en vaak alleen maar de premiere. Orkesten willen wel, maar staan ook onder druk.
Bij het Fonds Podiumkunsten krijgt maar 37% van de positief (!) beoordeelde aanvragen van opdrachtgevers ook daadwerkelijk geld voor compositieopdrachten. voor de rest is geen geld meer.”

Jan-Bas Bollen
Componist/onderzoeker/activist Jan Bas Bollen onderzocht samen met Esther Gottschalk goede voorbeelden van alternatieve doelbelastingen, zoals de City Tax Berlijn, waarbij een deel van de toeristenbelasting terug geinvesteerd wordt in kunstenaars van de Freie Szene, voor hun bijdragen aan de creatieve stad.

FAIR SHARE, FAIR PAY, FAIR CHAIN. Lees ook onze brief aan de Tweede Kamer!
Brief-position paper-fair practice voor componisten van nu- aan Tweede Kamer 20-06-2019