15 juni 2022

Eerste Dag van de Componist barst los

De eerste Dag van de Componist, een initiatief van New Music NOW, staat op het punt om zaterdag 18 juni 2022 los te barsten. Door het hele land klinken ruim 100 concerten met nieuwe muziek van in Nederland actieve componisten: in concertzalen, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers.

In aanloop naar het festival gonst het in de media al volop. De dagbladen wijden grote artikelen aan het festival, de VPRO Gids staat in het teken van de Dag van de Componist met uitgebreide interviews.

Hoewel vele steden met het festival meedoen, is Utrecht het onbetwiste epicentrum. Om 10 uur ’s ochtends start de Dag van de Componist feestelijk met het uitrollen van de Grootste Grafische Partituur: een lint van 400 meter dat vanaf Utrecht CS wordt uitgerold naar TivoliVredenburg. Een bonte stoet componisten, musici en kinderen brengt de muziek van de partituur tot klinken onder leiding van Componist des Vaderlands Martin Fondse. Radio 4 brengt de Dag van de Componist gedurende de hele dag in de ether en over de kabel, met optredens en reportages. Het team van New Music NOW verzorgt in TivoliVredenburg vanuit de tot studio omgebouwde Pleinfoyer een 12 uur durende marathon met live-optredens en talkshows. De toegang is gratis. Thuisblijvers kunnen via de livestream alles volgen.

Oude rotten komen langs, zoals de 92-jarige Theo Loevendie, maar ook jonge honden die de concertpodia aan het bestormen zijn. Hoe is het om nu als componist te werken? Welke uitdagingen liggen er? Hoe klinkt de nieuwste muziek van nu? Componisten gaan in gesprek met collega-componisten Huba de Graaff, Karmit Fadael, Anne-Maartje Lemereis en Sarah Neutkens, onder supervisie van anchor man Aad van Nieuwkerk.

De Dag van de Componist is in het leven geroepen om een breed publiek te tonen dat vele tientallen componisten ons muziekleven in alle geledingen kleur geven. Die diversiteit wordt gevierd, achter de piano op het station van Utrecht CS, maar ook in het Amsterdamse Concertgebouw. Ook het Concertgebouworkest en het Holland Festival haken aan. Het complete programma met alle tientallen concerten is te vinden op www.newmusicnow.nl.

Deel dit artikel