Componistenmonitor

Het beroep componist onder druk

Het beroep componist staat onder druk. Componisten combineren hun ambacht vaak noodgedwongen met meerdere banen of klussen. Slechts 7 procent heeft een inkomen dat enkel bestaat uit betaald compositorisch werk. Ondanks verschillende nevenbanen kan ruim 40 procent niet of nauwelijks rondkomen.

In navolging van de recente Verkenning Arbeidsmarkt Cultuursector van de Sociaal Economische Raad en de Raad voor Cultuur heeft Nieuw Geneco onderzoek laten doen naar de specifieke situatie van professionele componisten in Nederland, actief op gebied van hedendaags gecomponeerde en geïmproviseerde muziek.

De Componistenmonitor sluit aan bij recente onderzoeken van muziekensembles, pop, beeldende kunstenaars. Het wijst op een vernauwing van de markt en werkpraktijken, waarbij de klappen vooral bij individuele makers vallen. De cultuurbezuinigingen, de afname van live en online exploitatiemogelijkheden, maar ook het wegvallen van een kunstenaarsbeleid, maken hun positie zowel financieel als inhoudelijk kwetsbaar.

In opdracht van Nieuw Geneco is het beroepsonderzoek uitgevoerd door J. Postma MA van de Universiteit Utrecht; op basis hiervan heeft adviesbureau Berenschot bijgaande componistenmonitor samengesteld.