1 februari 2024

Anne-Maartje Lemereis benoemd als nieuwe Componist des Vaderlands

Tijdens een feestelijke bijeenkomst eind december heeft zij het stokje voor de komende twee jaar overgenomen van Martin Fondse.

Foto: Mark Brants

Anne-Maartje Lemereis is een originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten zoals ze met haar Happy Birthday Composer project op social media heeft bewezen. Zij maakt als componist furore met muziektheatrale werken, waaronder Odiezee voor Holland Opera op een libretto van Abdelkader Benali, de mini-opera Ping voor Ensemble Vonk en de muziektheatrale liedcyclus This is not a Fairy Tale in co-productie met KASKO en Stichting In de Knop. Zij heeft diverse kamermuziekwerken op haar naam staan. Haar pianoconcert Twee was een van de twee composities waarmee rebellencollectief Pynarello in 2023 de klassieke muziekprijs De Ovatie won. Haar muziek klinkt o.a. in het Concertgebouw Amsterdam, TivoliVredenburg en op festival Wonderfeel.
Anne-Maartje is als docent en mentor verbonden aan het Utrechts Conservatorium. Zij is oprichter en organisator van Stichting In de Knop, die zich inzet voor compositieonderwijs aan kinderen en jongeren door het hele land én jonge makers ondersteunt in het maken van eigen werk. In de Amersfoortse wijk Liendert richtte ze het Lienderts Orkest op dat uitgroeide tot een solide wijkorkest en vereniging. Sinds 2024 is Lemereis voor twee jaar benoemd tot Componist des Vaderlands. Zij wil compositieonderwijs en muziekeducatie voor zoveel mogelijk mensen beschikbaar maken. Eén van haar lijfspreuken is: iedereen kan componeren!

De Componist des Vaderlands is een initiatief van Buma Cultuur dat een boegbeeld heeft gecreëerd voor de hedendaagse Nederlandse muziek. De Componist des Vaderlands wordt benoemd door een onafhankelijke jury.

Deel dit artikel