Aart Strootman ontvangt Matthijs Vermeulenprijs

Op zaterdag 7 september tijdens het festival Gaudeamus Muziekweek heeft componist Aart Strootman de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn werk Shambling Emerge – after after party in ontvangst genomen. De prijs werd uitgereikt door Henriëtte Post, directeur-bestuurder van het Fonds Podiumkunsten.

De avond werd geopend met de vertoning van een liveopname van jazzpianist Misha Mengelberg, gefilmd door Bas Andriessen. Het fragment was de inspiratiebron voor Strootmans winnende werk. Na de uitreiking werd Shambling Emerge – after after party uitgevoerd.Het werk werd uitgevoerd door ensemble Kluster5, bestaande uit Daan van Koppen (saxofoon), Isa Goldschmeding (viool), Jennifer Heins (slagwerk), Martin van Hees (gitaar), Tim Sabel (piano).

Matthijs Vermeulenprijs
De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, ter waarde van 20.000 euro. De prijs wordt tweejaarlijks beschikbaar gesteld door het Fonds Podiumkunsten aan een Nederlandse componist die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. Het is de zesde keer dat de tweejaarlijkse prijs wordt uitgereikt door het Fonds Podiumkunsten. De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2019 bestond uit Maarten van Boven, Jacqueline Oskamp, Elma Drayer, Masa Spaan, Graham McKenzie en Monica Akihary.