28 juni 2022

Steven Kamperman benoemd tot nieuwe resident van het Van Doesburghuis

Van november 2022 tot en met februari 2023 neemt klarinettist en componist Steven Kamperman zijn intrek in het Parijse Van Doesburghuis. Een commissie van het Fonds Podiumkunsten selecteerde zijn projectplan uit de 16 binnengekomen inzendingen.

Over Steven Kamperman

Steven Kamperman (1970) begon zijn carrière in de jazz, maar richtte zich vanaf de jaren negentig op de wereld- en geïmproviseerde muziek. Daaruit volgden onder andere de projecten Baraná (met de Turkse multi-instrumentalist Behsat Üvez), HOT (Het Orgel Trio), het Horizon Trio en een samenwerking met de Franse draailierspeler Valentin Clastrier.

De laatste jaren legde Kamperman zich steeds meer toe op compositie. Hij schreef onder meer de opera’s Roodhapje (2016) en Hildegard (2018) en lanceerde in 2021 zijn project City Maps, een muzikale rondreis door een imaginaire stad.

Het projectplan

Tijdens zijn residentie werkt Kamperman aan twee composities die nauw met het Van Doesburghuis en de stad Parijs verweven zijn: Paris En Fer (een compositie voor Calefax) en Ik ben sot, een compositie gebaseerd op de artistieke principes van Theo van Doesburg en zijn dadaïstische alter ego I.K. Bonset (voor L’instant donné, ensemble voor hedendaagse muziek).

In Parijs herneemt Kamperman ook talrijke samenwerkingen met Franse musici die zijn carrière mede hebben vormgegeven, waaronder Valentin Clastrier en Michel Godard.

Kamperman zal in een blog verslagleggen van zijn residentie in Meudon, de Parijse voorstad waar het Van Doesburghuis gelegen is.

Over de residentie

De residentie in het Van Doesburghuis stimuleert artistieke ontwikkeling en verdieping van de makerspraktijk. De Parijse atelierwoning die Theo van Doesburg eind jaren twintig voor zichzelf en zijn vrouw Nelly ontwierp biedt een inspirerende omgeving voor het uitvoeren van onderzoek, het uitwerken van ideeën of het maken van nieuw werk.

In april 2022 lanceerde het Fonds Podiumkunsten het aanmeldproces door middel van een open oproep. Daarbij kregen podiumkunstenaars de mogelijkheid om een inhoudelijk projectplan, CV en motivatiebrief in te dienen. Op basis van zijn inzending werd de residentie toegekend aan Kamperman.
Deel dit artikel