29 april 2024

Dag van de Componist op en rond zaterdag 15 juni 2024

Nieuw Geneco is de trotse partner van de derde editie van de Dag van de Componist, op en rond zaterdag 15 juni 2024.

Dag van de Componist trekt een muziekspoor door het land

Op en rond zaterdag 15 juni 2024 vindt de derde editie plaats van de Dag van de Componist. Dit jaar staan honderden in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers, met meer dan 150 activiteiten, uitgevoerd door meer dan 500 musici, in meer dan 15 steden. Vandaag start de kaartverkoop van de New Music NOW Express en de eerste programma’s.

Het jaarlijkse festival Dag van de Componist is uniek in de wereld. Het festival is een initiatief van stichting New Music NOW. Met de Dag van de Componist viert Nederland het belang, de waarde en het plezier van levende eigentijdse muziek. New Music NOW werkt samen met componisten, maar ook met ensembles, festivals, podia en andere organisaties die actief zijn in de nieuwe muziek. De concerten vinden plaats op allerlei locaties, ook buiten de theaters en concertzalen, zoals op het station, de pleinen en in de New Music Now Express trein. Door een breed publiek met nieuwe muziek in aanraking te brengen, wil de Dag van de Componist een beweging in gang zetten die vernieuwing en nieuwsgierigheid in het hart van het muziekleven en beleven brengt.

Landelijk programma met meer dan 150 concerten in meer dan 15 steden 

Vele componisten, musici en organisaties bundelen hun krachten om samen als New Music NOW Netwerk een programma door het hele land neer te zetten. Deelnemende steden zijn Amsterdam, Almere, Zwolle, Arnhem, Den Bosch, Utrecht, Amersfoort, Rotterdam, Den Haag, Eindhoven, Tilburg, Goes, Groningen, Heerlen, Maastricht. De netwerkpartners voor de Dag van de Componist zijn onder andere Nieuw Geneco, Holland Festival, TivoliVredenburg, de Doelen, November Music, Gaudeamus, Intro in Situ, De Link, Orkest De Ereprijs, Asko|Schönberg, Splendor Amsterdam, Musis + Stadstheater Arnhem en vele koren, ensembles, muziekverenigingen, conservatoria, muziekscholen, bibliotheken, componisten, uitgevers en producenten.

New Music NOW Express
Dit jaar kan het publiek meerijden met een speciaal gecharterde trein, de New Music NOW Express. De knalrode hondekoptrein vertrekt vanuit Amsterdam en doorkruist het land, met stops in Almere-Stad, Zwolle, Arnhem, Den Bosch en Utrecht. In elke coupé klinkt muziek van eigentijdse componisten uitgevoerd door topensembles, solisten en jong talent. Reizigers kunnen tijdens hun reis genieten van optredens en ontmoetingen met componisten en musici, terwijl de trein door het Nederlandse landschap toert. De line-up in de trein bestaat alvast uit de componisten/performers Aurélie Lierman (zang), Claudio Jacomucci (accordeon), Vernon Chatlein (slagwerk) & Tony Roe (piano) en componist/pianist Mattias Spee. Countertenor Arturo den Hartog zingt hedendaagse Surinaamse composities en de ensembles Black Pencil en het New European Ensemble brengen werk van verschillende Nederlandse componisten ten gehore.

De kaartverkoop voor de muziektrein is gestart; treintickets zijn per traject beschikbaar op de trajecten: Amsterdam – Almere, Almere – Zwolle, Zwolle – Arnhem, Arnhem – Den Bosch en Den Bosch – Utrecht. Info en tickets via de website van New Music NOW.

Opening op Amsterdam Centraal Station

Dag van de Componist opent ’s ochtends vroeg om 08.30 uur op de IJboulevard van Amsterdam Centraal Station met een gloednieuwe compositie van Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands én het kersverse stadslied van Yannis Kyriakides, die voor de gelegenheid benoemd is tot Stadscomponist van Amsterdam. De componist-performers Aurélie Lierman en Claudio Jacomucci voeren eigen miniaturen uit die zij in opdracht van Holland Festival en Asko|Schönberg maakten. Het stationsconcert presenteert ook Gamelan Optochtmuziek van de componisten Sinta Wullur, Maarten Bauer, Hinse Mutter en Krishna Sutedja. Aansluitend start de New Music NOW Express én kan men per boot (!) naar Splendor voor een koffieconcert. Door de hele stad zijn diversee activiteiten. Zie: Amsterdam – New Music Now

Stationsconcerten en Stadscomponisten
Op de stations waar de New Music NOW Express stopt, worden stationsconcerten georganiseerd. Speciaal voor de Dag van de Componist is een Stadscomponist aangesteld, die een gloednieuw stadslied componeert. Elk stadslied wordt uitgevoerd tijdens een feestelijk stationsconcert in samenwerking met koren, musici, muziekscholen en andere organisaties uit de stad. De Stadscomponisten zijn: Yannis Kyriakides (Amsterdam), Renske Vrolijk (Almere), Toon Hagen (Zwolle), Lucas Wiegerink (Arnhem), Bart van Dongen (Den Bosch) en Annabel Schouten (Utrecht). Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis schrijft een verbindende compositie die in alle steden wordt uitgevoerd door het Oorkaan Ensemble, dat de hele dag meereist met de trein. Het Oorkaan Ensemble bestaat uit vier multi-getalenteerde, sprankelende jonge musici van internationaal topniveau. Aansluitend aan het stationsconcert trekt het publiek in een muzikale tocht verder de stad in voor het stadsprogramma, in elke stad anders. Zie programma per stad: Dag van de Componist – New Music Now

TivoliVredenburg is festivalhart, ‘s avonds wervelende live-show
TivoliVredenburg is het bruisende festivalhart, met optredens, gesprekken, radio en livestream vanuit de Pandora Studio en Foyer. De hele dag nieuwe muziek van het Snaar Festival, één van de partners van de Dag van de Componist. ‘s Avonds presenteren zij de mini-opera over Rosalind Franklin. Vanaf 21 uur barst de New Music NOW Live-show los: een avondvullend programma voor publiek met muzikale gasten, componisten en topensembles, geregistreerd voor radio en televisie. De line-up voor de live-show is alvast het Maat Saxophone Quartet, Orkest de Ereprijs, Trio Napolov, Fridman, Sandee, New European Ensemble, Rembrandt Frerichs en Vernon Chatlein & Tony Roe. Info & tickets: Utrecht – New Music Now

Radio NPO Klassiek en New Music NOW TV
Radiostation NPO Klassiek besteedt de hele dag aandacht aan de Dag van de Componist, in de diverse programma’s en met de NTR live uitzending vanuit TivoliVredenburg en reportages vanuit de trein en de stations. New Music NOW verzorgt de hele dag livestream TV vanuit TivoliVredenburg, met live-optredens, gasten en verbinding met alle deelnemende steden. New Music NOW zet daarvoor componisten in als reporters door het hele land, die verslag uitbrengen in de livestream.

voor info en tickets:

https://newmusicnow.nl/dagvandecomponist/

voor info en tickets New Music NOW Express:

https://newmusicnow.nl/ontdek/project/spoor-van-nieuwe-muziek

#dagvandecomponist
#newmusicnow

Meer informatie

Deel dit artikel