20 september 2022

Kate Moore en Femi Dawkins winnen Gieskes-Strijbis Podiumprijs

Componist Kate Moore en multidisciplinair kunstenaar Femi Dawkins hebben de Gieskes-Strijbis Podiumprijs 2022 gewonnen. Dat is de grootste podiumprijs van Nederland.

De twee winnaars ontvingen maandagavond 19 september in Amsterdam elk een bedrag van 60.000 euro. Daarmee worden ze in staat gesteld om zich twee jaar lang helemaal te wijden aan de ontwikkeling van hun kunstenaarschap.

De Gieskes-Strijbis Podiumprijs werd in 2017 door het gelijknamige fonds in het leven geroepen en is bedoeld voor makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van podiumkunsten in Nederland. Daarbij kan het gaan om theater, muziek, compositie, dans en muziektheater.

Muziek met keramische objecten

De Australisch-Nederlandse componist Kate Moore (1979) kwam in 2002 naar Nederland om met Louis Andriessen te werken. Ze is artistiek leider van het Herz ensemble, dat haar eigen composities en werk van andere, voornamelijk vrouwelijke componisten uitvoert. Het ensemble maakt ook gebruik van niet-traditionele instrumenten als metalen voorwerpen en keramische objecten. De jury: “Kate Moore bouwt gestaag aan een uniek oeuvre waarin ze experimenteert met klankkleur en instrumentatie zonder haar publiek van zich te vervreemden. Ze is eigenzinnig en uniek in haar zoektocht natuur en cultuur met elkaar te verbinden. Het opzetten van een eigen ensemble in een tijd waarin juist op ensembles bezuinigd wordt getuigt van lef, en in haar artistieke leiderschap maakt ze bijzondere keuzes.”

De prijs wordt sinds 2017 jaarlijks uitgereikt aan twee makers die bijdragen aan de kwaliteit en de diversiteit van de podiumkunsten in Nederland. Met een prijzengeld van 60.000 euro per winnaar gaat het om de grootste podiumprijs van Nederland. Voor de prijs waren nog drie andere kunstenaars genomineerd: actrice en theatermaker Carole van Ditzhuyzen, theatermaker en dramaturg Francesca Lazzeri en danskunstenaar Connor Schumacher.

Deel dit artikel