11 March 2022

New Music NOW organiseert eerste Dag van de Componist

Zaterdag 18 juni 2022

Op zaterdag 18 juni 2022 organiseert New Music NOW de eerste Dag van de Componist met als motto Leve de Componist! Een feest van de nieuwe muziek. Door het hele land klinkt muziek van in Nederland actieve componisten: niet alleen in concertzalen en theaters, maar ook vanaf klokkentorens, op straat en in huiskamers. Vanuit TivoliVredenburg in Utrecht zijn er talkshows en concerten. Mediapartners NTR en VPRO verslaan het live en New Music NOW streamt de hele dag. Reporters doen vanuit het hele land verslag.

Feest van de muziek

Tijdens de Dag van de Componist vinden door het hele land liveprogramma’s plaats van componisten, musici, muziekliefhebbers, podia, ensembles, gezelschappen – van intieme huiskamerconcerten tot grootse muziek events. De Dag van de Componist viert de vitaliteit en veelkleurigheid van nieuwe muziek in alle facetten. Tientallen podia, 9 festivals en 25 ensembles uit het hele land werken mee aan de Dag van de Componist. Ze vormen met de componisten een breed netwerk onder de vlag van New Music NOW. Iedere organisatie presenteert een feestelijk programma in de eigen stad of regio met nu al 80 componisten.

Grootste Grafische Partituur

Als centraal pop-upevent wordt de speciaal gecomponeerde Grootste Grafische Partituur Aller Tijden uitgerold, van Centraal Station Utrecht, via Hoog Catharijne, naar TivoliVredenburg, over het plein, de trappen en de straat, gemaakt door honderden componisten en gespeeld door een bonte stoet aan kinderen, musici en voorbijgangers onder leiding van Martin Fondse, de Componist des Vaderlands.

Concerten, talkshows, radio en livestreams

Vanuit het landelijk knooppunt TivoliVredenburg vinden de openbaar toegankelijke concerten en talkshows plaats, gepresenteerd door componist-presentatoren, 12 uur lang live gestreamd door New Music NOW.

De hele dag staan radio, tv en onlinekanalen in het teken van levende Nederlandse componisten. De Dag van de Componist genereert zo veel mogelijk airplay voor componisten, bij de mediapartners NTR en VPRO, op het platform New Music NOW, maar ook op andere nieuws- en muziekzenders bij diverse publieksgroepen. Radio 4 zendt uit vanuit TivoliVredenburg, met concertopnames, live-impressies en reportages.

Online-festivalhub

Het nieuwe muziekplatform New Music NOW is de online festival hub. Hier staat het spoorboekje voor het brede scala aan programma’s, dat door het hele land plaatsvindt. New Music NOW coördineert het muzieknetwerk en de collectieve promotie.

Eerste editie

Aanleiding is het 111-jarige jubileum van het Genootschap Nederlandse Componisten (Nieuw Geneco) en de kersverse samenwerking van een breed scala aan partners in de nieuwe muziek, onder de vlag van New Music NOW. In 2022 vindt de eerste editie plaats. Het wordt een jaarlijks terugkerend event met een landelijke spreiding en een zeer divers aanbod van muziekstijlen. Een feest van inspiratie en ontdekking.

De data voor de volgende edities van de Dag van de Componist zijn inmiddels bekend! Houd alvast 17 juni 2023 & 15 juni 2024 alvast vrij in je agenda.

Meer informatie en de eerste programma’s:

https://newmusicnow.nl/dag-van-de-componist

Deel dit artikel