Henk Klop

In memoriam

Anna Pool

(5 juni 1946 – 22 april 2017)

Henk Klop, een bekende componist, musicus en kunstschilder, overleed in april 2017. Na een studie aan het Rotterdams Conservatorium (orgel, hobo en piano) werd hem in 1972 de “Prix d’Excellence” voor orgel toegekend. In Parijs studeerde hij bij Jean Langlais en kreeg de “Prix de Virtuosité” voor improvisatie en interpretatie.

Henk Klop was in de 70’er en 80’er jaren een veel gevraagd concertorganist en heeft tal van radioconcerten op zijn naam staan. Ook maakte hij LP/CD opnamen o.a. in de St. Clotilde te Parijs. Henk Klop zijn composities omvatten o.a.: koorwerken, orkestwerken, liederen, orgelwerken etc. Zij bewijzen dat hij een componist pur sang was.

Het NCRV Vocaal Ensemble o.l.v. Marinus Voorberg, de zanger Robert Holl en componist Toon Hagen voerden composities van Henk Klop uit.

Toon Hagen over zijn vriend Henk Klop:

“Als componist beschikte Henk Klop over een rijk harmonisch palet. In zijn werken verenigt het harmonisch verloop zich met doordachte melodische lijnen. De composities zijn van een indrukwekkende gelaagdheid en zeggingskracht. Bovendien getuigen ze van een bijzondere beheersing van het vak. Voor vertolkers is zijn muziek in vele opzichten een uitdaging die uiteindelijk altijd een verrijking blijkt te zijn.”

Zijn werk als beeldend kunstenaar was op verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland te zien.

Foto: Anna Pool