De Boom van Muzikale Invloeden

Scroll naar beneden naar ‘Navigatie’ om de website te bezoeken.

De Boom toont ons muzikale DNA, legt onze wortels bloot. We willen zicht krijgen op de diversiteit aan invloeden van alle verschillende in Nederland werkzame componisten. Hoewel zo’n lijst natuurlijk leuk en interessant is om te bekijken, gaan we voor veel meer dan dat. We willen een open en inclusieve vereniging zijn waarin niemand zich onwelkom voelt vanwege huidskleur, herkomst, gender of seksuele oriëntatie. Door te ontdekken wie en wat ons inspireert kunnen we leren hoe we in de toekomst meer inclusief kunnen zijn.

Door de genetische code van onze muziek te onderzoeken worden de volgende vragen duidelijker: wie vertegenwoordigen wij? Is onze muziek inclusiever dan dat wij als vereniging zijn? Onze Boom biedt een nieuw perspectief op het werken aan een muziekscene in Nederland met meer gelijkheid en diversiteit in al haar facetten: variërend van muziekonderwijs, de praktijken achter concertprogrammering en -organisatie, het beleid van radio- en tv-uitzendingen die kanaliseren wat we horen en zien, tot het bredere artistieke en politieke debat dat op dit moment gaande is.

Onze Boom bevat 594 unieke invloeden en biedt de mogelijkheid te reflecteren op ons referentiekader op een specifiek moment: de zomer van 2021. De gegevens zijn verzameld middels vragenlijsten die door de leden van de vereniging zijn ingevuld. De data zijn gesorteerd en geïnterpreteerd door de leden van de commissie. 

De Boom is ontworpen door beeldend kunstenaar Mees Joachim en de website is gemaakt door Matt Dixon.

De Boom van Muzikale Invloeden is een project van de werkgroep Diversiteit en Inclusie van de Nederlandse componistenvereniging Nieuw Geneco. Het project is mede mogelijk gemaakt door gulle donaties via Voordekunst.

 

Reflecteer met ons

Elk nieuw perspectief op de Boom en de bijbehorende informatie biedt ons een nieuwe kijk op onszelf en onze praktijk. Mocht u onjuistheden of verbeteringen willen aangeven of bent u van mening dat u onrecht is aangedaan, neemt u dan contact met ons op via inclusie@nieuwgeneco.nl. Uw bijdrage wordt op prijs gesteld. 

U kunt de spreadsheet met alle invloeden en informatie hier vinden.

 

Poster

Ondersteun dit project door een A1 poster te bestellen voor €10 incl. verzendkosten. De poster verbeeldt de Boom met al haar wortels, omringd door de 594 namen van de invloeden op een zwarte achtergrond. Stuur een berichtje naar inclusie@nieuwgeneco.nl en we helpen je verder.

 

Navigatie

We raden aan eerst deze video te bekijken of de tekst eronder te lezen, voordat u de website bezoekt. Onze website werkt het beste op een computer. De website werkt niet op een telefoon of tablet. 

Bezoek hier de Boom van Muzikale Invloeden.

We nodigen u uit om onze invloeden en de daarbij horende karakteristieken te ontdekken middels interactie met de Boom en de zoekfuncties aan de linkerkant.

Gebruik de zoekbalk voor iets specifieks. Hier kunt u (meestal in het Engels) namen, landen, genres en meer invullen. Probeer het maar!

  • “197” toont u alle 29 mensen die geboren zijn in de jaren 70; “1970” toont de mensen die geboren zijn in 1970
  • “jazz america” laat u alle Amerikaanse jazz-makers uit onze lijst zien die geboren zijn tussen 1912 en 2000
  • “female” brengt u alle mensen in onze Boom die zich als vrouw identificeren

U kunt ook de schuiver onder de zoekbalk gebruiken om enkel de invloeden te zien die meer dan één keer genoemd zijn door de leden van Nieuw Geneco. 

De Boom verkennen, kan door het bewegen van uw computermuis. Elke confetti-snipper representeert een van onze invloeden. Wanneer u uw muis op een snipper plaatst, verschijnt in de linkerkolom de bijbehorende informatie. Gebruik de scroll-functie op uw muis of uw touchpad om in en uit te zoomen.

Reflecties op dit project zijn te vinden in onze blog. We zullen hier regelmatig aan toevoegen. De blog is te vinden in de rechterkolom door op de pijl rechtsboven te klikken. U kunt de blog sluiten met dezelfde pijl.

Meer details over ons onderzoek en de ontwikkeling van dit project kunt u vinden in de Disclaimer door te klikken op What is This linksonder.

Bezoek hier de Boom van Muzikale Invloeden.

Functionaliteit

  • U treft mogelijk wat plekken op de website waar Engels en Nederlands elkaar afwisselen. Dit is het resultaat van het karakter van dit project en het tweetalige team dat het tot stand bracht.
  • Als u de website opent, kan het zijn dat de Boom helemaal links is uitgelijnd. Sleept u in dat geval de Boom naar het midden van de pagina met uw muis en u kunt aan de slag.
  • In sommige gevallen gaat de interactie met de confetti-snippers niet zo soepel of langzaam. In dit geval zullen er willekeurig invloeden verschijnen in de linkerkolom wanneer u uw muis over de boom heen beweegt. We raden u aan een andere browser te proberen en uw cache-geheugen op te schonen; dit verhelpt mogelijk het probleem.