Componist Pete Harden wint de Matthijs Vermeulenprijs 2023

Op zaterdag 17 juni tijdens de Dag van de Componist ontvangt Pete Harden de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie ‘M.M.’. In dit prijswinnende werk combineert Harden live muziek, gezongen en gesproken tekst met filmfragmenten uit het heden en het verleden. Viktorien van Hulst, directeur van het Fonds Podiumkunsten, reikt hem de prijs uit tijdens het feestelijke festivalprogramma in Museum Arnhem.
De compositie ‘M.M.’ is gemaakt op een tekst van de Franse schrijfster en regisseur Pauline Peyrade (libretto en verteller) en werd door de jury uit 80 inzendingen geselecteerd als winnend werk. Het is volgens de jury ‘een gesamtkunstwerk waarin verschillende kunstvormen samensmelten en briljant interacteren’. Tijdens de uitreiking in Arnhem wordt een speciale verfilming van de winnende compositie getoond, die samen met Asko|Schönberg tot stand kwam.

De jury over de winnende compositie ‘M.M.’

De jury ervaart het werk ‘M.M.’ ‘als een adembenemend labyrint van suggesties, cirkelend rond het thema van de persoon van Marilyn Monroe, vormgegeven met muziek, beeld en gesproken en gezongen tekst’. Ze is van mening dat Pete Harden ondanks de verwijzingen naar de jaren ‘50 een actueel werk heeft gemaakt en dat hij met zijn grensverleggende aanpak een bijzondere bijdrage levert aan de ontwikkeling van de hedendaagse muziek. ‘Het werk is ook actueel door de wijze waarop het ons een spiegel voorhoudt over hoe wij mensen met elkaar omgaan en de maskers die we daarbij opzetten. Pete Harden toont in dit werk een zeer persoonlijke schrijfstijl. De manier waarop hij het beperkte muziekmateriaal tot het eind van het werk levend weet te houden, dwingt grote bewondering af’.

Componist Pete Harden

Pete Harden is een Brits-Nederlandse componist, artistiek leider van ensemble Klang en tevens gitarist. Hij studeerde bij Louis Andriessen en Richard Ayres, trad eerder op in het National Theatre in Londen en zijn werk was te horen bij muziekgroep Bang on a Can All-stars (New York). De jury zegt over zijn werk: ‘Pete Harden weet de luisteraar op subtiele wijze emotioneel te prikkelen. De muziek spreekt de luisteraar direct aan, mede door de verbinding van elementen uit verschillende muziekgenres. Hierdoor is het werk ook toegankelijk voor een breder publiek dan de gebruikelijke liefhebber en kenner van hedendaagse muziek’.

De Matthijs Vermeulenprijs

De Matthijs Vermeulenprijs is de belangrijkste Nederlandse compositieprijs, vernoemd naar de in 1967 overleden symfonisch componist Matthijs Vermeulen. Het Fonds Podiumkunsten stelt deze prijs ter waarde van 20.000 euro tweejaarlijks beschikbaar aan een Nederlands componist, die naar het oordeel van een onafhankelijke jury een bijzonder werk heeft gecomponeerd op het terrein van de hedendaagse muziek. Eerdere prijswinnaars van de Matthijs Vermeulenprijs waren onder andere componist Calliope Tsoupaki voor haar werk ‘Thin Air’, Aart Strootman voor zijn werk ‘Shambling Emergence’, Kate Moore voor haar compositie ‘The Dam’ en Peter Adriaansz voor zijn compositie ‘Scala II’.
De jury van de Matthijs Vermeulenprijs 2023 bestaat uit Dorien van de Pas (voorzitter), Henk Heuvelmans, Nora Fischer, Monica Akihary, Marlon Titre, Simone Meijer en Tamar Brüggeman.

De landelijke Dag van de Componist

De Dag van de Componist is een initiatief van netwerk en platform New Music NOW en vindt voor de tweede keer plaats. Tijdens het festival op 17 juni komen meer dan 100 in Nederland actieve componisten in de schijnwerpers te staan middels diverse concerten en voorstellingen in ruim 12 steden. Winnaar Pete Harden rijdt die dag samen met Viktorien van Hulst mee op de speciale muziektrein met live optredensop het traject Amersfoort – Arnhem.