8 september 2023

Black Pencil en November Music winnaars Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023

Nieuw Geneco heeft op 8 september tijdens de Gaudeamus Muziekweek de Nieuw Geneco Fair Practice Award 2023 uitgereikt aan Ensemble Black Pencil en festival November Music voor hun tomeloze inzet en commitment aan een eerlijke en duurzame praktijk in de nieuwe muziek.

Foto: Pieter Kers | beeld.nu

Uit het juryrapport:

Ensemble Black Pencil onderscheidt zich door jaar in jaar uit compositieopdrachten te verstrekken voor hun bijzondere en uitdagende bezetting. Met het project Into Space gaf Black Pencil diverse opdrachten aan ondermeer Calliope Tsoupaki, Arnoud Noordegraaf, Aart Strootman, Meriç Artaç, waarin Flevoland, Land Art en nieuwe muziek elkaar inspireren, onder het motto gedurfd nieuw land, gedurfde nieuwe composities. Naar mening van de jury dient het project als voorbeeld van “think global, act local”. 

Componist Yannis Kyriakides: “Het ensemble Black Pencil vroeg me een compositie te schrijven voor een unieke en spannende gelegenheid. In de achtertuin van Black Pencil – Flevoland – staan tien bijzondere landschapskunstwerken. Een van de bekendste is “Observatorium” van Robert Morris in Lelystad. Het ensemble vroeg me om een stuk te schrijven voor het ensemble op deze locatie. Geen gemakkelijke opzet, maar het project “Into Space” onder leiding van Jorge Isaac heeft productioneel, financieel en artistiek een zeer sterke indruk op me gemaakt.

Black Pencil zet zich in voor eerlijke vergoedingen, transparante communicatie en voor meerdere uitvoeringen van gloednieuw werk in binnen -en buitenland. Daarnaast herneemt het ensemble ook met regelmaat eerder gecomponeerd werk, zodat er een herkenbaar en eigen repertoire ontstaat, voor een groot en divers publiek op een grote verscheidenheid aan podia en bijzondere locaties. Dit Ensemble vervult hiermee een grote voortrekkersrol in het muziekleven.


Foto: Pieter Kers | beeld.nu

November Music heeft zich vanaf haar oprichting ingezet om een thuishaven te zijn voor nieuwe muziek en componisten in het bijzonder. Elk jaar slaagt het festival erin om de muzikale wereldtop naar Den Bosch te halen en nieuwe werken op het allerhoogste niveau uit te laten voeren voor een groot publiek. Het jaarlijkse Bosch Requiem is inmiddels een traditie waarin spraakmakende nieuwe composities worden gemaakt en waar het publiek in groten getale naartoe stroomt. Ook hier roemt de jury de huidige praktijk van transparante communicatie, duidelijke afspraken en het grote publieksbereik, naast de inzet die het festival toont om componisten eerlijk te betalen.

Componist Aart Strootman motiveert zijn nominatie aan de hand van zijn opdracht voor het Bosch Requiem: “Niet enkel de jarenlange staat van dienst, het is een festival dat met zijn tijd meegaat en de componisten eerlijk beloont. Daarbij is het een van de laatste jaren van Bert Palinckx, die komt deze eer m.i. zeker toe. Wat speciaal was aan deze opdracht is dat we gezamenlijk kijken naar de gewenste duur, bezetting, etc. En van daaruit kijken naar wat er fair practice gerealiseerd kan worden. Toen bleek dat de ambities hoger waren dan de begroting is er aanvullende financiering gezocht en gevonden.”

Het festival stelt zich op als een gelijkwaardige partner van de componist door de componist te blijven betrekken in alle facetten van de productie en door begrip te tonen voor de grilligheid van het creatieve proces, zonder de transparantie en doelen uit het oog te verliezen. Naast dit alles is het festival een sterke internationale speler en biedt het componisten kansen bij buitenlandse festivals.

Foto: Pieter Kers | beeld.nu

Update Honorariumtabel Compositieopdracht en Honorariumtabel Arrangeren

Tijdens een drukbezochte interactieve bijeenkomst in TivoliVredenburg over fair practice, honorarium richtlijnen en goed opdrachtgeverschap in de nieuwe muziek werden de vernieuwde honorariumtabellen Compositieopdracht en Arrangeren gepresenteerd.

“Eerlijke afspraken zijn een gedeelde verantwoordelijkheid van opdrachtgevers en componisten. De Honorariumtabel is toepasbaar in de diverse muziekgenres en biedt samen met de Nieuw Geneco Fair Practice Code Compositieopdracht houvast over wat Fair Practice is onze sector, of de opdrachten nou privaat of door de overheid gefinancierd zijn”, aldus Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco. De richtlijnen worden breed onderschreven door de beroepsorganisaties als VMN, BIM, BAM, VCTN en Nieuw Geneco.

De Nieuw Geneco Fair Practice Award bestaat uit de compositie/video ‘Side by side’ met muziek, tekst en beeld gemaakt door componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van componist Henk van der Meulen.

Foto: Pieter Kers | beeld.nu

Downloads

Side by Side Compositie Fair Practice Compositieopdracht Award
Honorariumtabel Compositieopdracht
Fair Practice Code Compositieopdracht
Persbericht Fair Practice 202309
Juryrapport-NieuwGenecoFairPracticeAward2023
NieuwGenecoFairPracticeAward_fotos_Pieter_Kers

De Honorariumtabel Compositieopdracht van Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland). De Fair Practice Code Compositieopdracht sluit aan bij de code van Kunsten ‘92.

Deel dit artikel