11 maart 2024

Anne-Maartje Lemereis, Componist des Vaderlands, spreekt zich uit over het belang van muziekeducatie

“Ik voel zeer de noodzaak om een lans te breken voor muziekeducatie”

Lemereis wil een lans breken voor muziekeducatie. “Dit is een essentieel onderdeel van ons menszijn en uitermate belangrijk voor de toekomst van onze kinderen.” aldus Componist des Vaderlands Anne-Maartje Lemereis. Zij benadrukt dat het voor kinderen niet alleen heel goed is om meer en creatiever met muziek bezig te zijn, maar dat het hen ook helpt op bijvoorbeeld cognitief en sociaal-emotioneel gebied. Zij moedigt aan tot groter besef van de waarde van het vak: “Ik hoop dat andere docenten, musici en componisten enthousiast worden en inzien dat wat zij doen van levensbelang is.”

Anne-Maartje Lemereis is componist en geeft ook compositie- en muziektheorieles op het Utrechts Conservatorium. Daarnaast organiseert zij componeer workshops voor kinderen vanaf vier jaar. Zij ontwikkelt lesmateriaal en workshops om zoveel mogelijk kinderen te bereiken. Ze is initiatiefnemer van de Jongste Componistendag, een dag waarop kinderen tussen de 4 en 18 jaar kunnen deelnemen aan diverse workshops, activiteiten en concerten rondom componeren en improviseren.

Anne-Maartje Lemereis tijdens haar bezoek en lezing op Eurosonic/Noorderslag | Foto: Stella Dekker

Ook in januari, tijdens haar bezoek aan Eurosonic/Noorderslag, gaf Lemereis aandacht aan het belang van muziek educatie. Op het festival gaf zij een interactieve lezing over haar muzikale invloeden (“van Strawinsky tot Britney Spears”) en componeerde ter plekke een nieuw pianostuk, samen met de aanwezigen.

In een interview met ‘Entertainment Business’ spreekt de Componist des Vaderlands over het belang van het vak van componist zichtbaar te maken: “Ons vakgebied is heel onzichtbaar en abstract. Een componist is echter allang niet meer iemand die alleen maar muzieknoten op papier zet – sterker nog, dat is hij of zij eigenlijk nooit geweest.”

Voor de komende periode staan tal van nieuwe plannen op stapel.

De Componist des Vaderlands werd in 2014 in het leven geroepen door Buma cultuur. De functie werd tot nu toe ingevuld door Willem Jeths (2014-2016), Mayke Nas (2016-2018), Calliope Tsoupaki (2018-2021) en Martin Fondse (2022-2024). Anne-Maartje Lemereis is voor de komende twee jaar de Componist des Vaderlands.

Volgens de vierkoppige jury die de Componist des Vaderlands aanwijst, is Lemereis een ‘originele geest die op een speelse wijze weet te reageren op dagelijkse actualiteiten.’  Ook wordt Lemereis geroemd om haar vermogen zowel met professionals als met amateurs te werken, en om haar focus op de emancipatie van compositieles in het muziekonderwijs.

Deel dit artikel