Paul Panhuysen

In memoriam

Peter B. Kaars

(21 augustus 1934 – 29 januari 2015)

Paul Panhuysen, componist, kunstenaar en organisator, overleed op 80-jarige leeftijd. Hij verwierf vanaf 1980 internationale faam als geluidskunstenaar en als medeoprichter en directeur van Het Apollohuis in Eindhoven, waar hij talrijke exposities en concerten organiseerde.

Als componist en geluidskunstenaar kreeg Panhuysen internationale bekendheid met zijn ruimtelijke installaties van lange snaren. Hij benadert beeld en geluid als twee gelijkwaardige en aan elkaar gerelateerde grootheden. Dat heeft geleid tot een heel divers oeuvre van tweedimensionaal werk, geluidsculpturen, snaarinstallaties en concerten met experimentele muziek. In de jaren zestig richtte hij het Maciunas Ensemble op, dat zich toelegde op geïmproviseerde muziek.

In 1980 begon hij samen met echtgenote Hélène Het Apollohuis in Eindhoven; een kunstenaarsinitiatief dat tot 2002 fungeerde als het hart van de experimentele muziek, performances en installaties en verwante beeldende kunst.

Voor zijn werk heeft Panhuysen diverse onderscheidingen gekregen, waaronder de Noord-Brabant Cultuurprijs (1996), een Eervolle Vermelding in de Prix Ars Electronica (Linz, 2004), Ehrenpreisträger des Deutschen Klangkunst-Preises (initiatief van WDR 3 en Skulpturenmuseum Glaskasten Marl, 2010), en de Gerrit Benner Award, Leeuwarden (2011).

Foto: Peter B. Kaars