Henriëtte Bosmans

Henriëtte Bosmans in de schijnwerpers


Henriëtte Bosmans (1895-1952) wordt beschouwd als één van Nederlands belangrijkste componisten uit de eerste helft van de 20e eeuw. Als pianiste en componiste maakt Bosmans deel uit van verschillende kamermuziekensembles in Amsterdam, met onder anderen de violisten Louis Zimmerman en Francis Koene en de cellist Marix Loevensohn. Op vooraanstaande podia in Nederland treed zij op als soliste met internationaal bekende dirigenten als Pierre Monteux, Willem Mengelberg, Eduard van Beinum, Sir Adrian Boult en George Szell. Daarnaast geeft zij les. In verscheidene steden zijn er straten naar haar vernoemd en van 1994 t/m 2011 werd de Henriëtte Bosmansprijs, een aanmoedigingsprijs voor Nederlandse componisten, uitgereikt. Bosmans legateerde haar auteursrechten aan het Geneco, om de generaties componisten na haar, te steunen in hun werk.

Nieuw Geneco ziet graag dat haar werk de aandacht krijgt die ze verdient.  We verzamelen hier graag tips, artikelen en uitvoeringen van haar werk.

Literatuur:
* Helen Metzelaar, Zonder muziek is het leven onnodig. Henriëtte Bosmans [1895-1952], een biografie (Walburg Pers, Zutphen 2002)
* Helen Metzelaar, ‘Henriëtte Bosmans – Nederlandse soliste van internationaal formaat’, in: Carine Alders & Eleonore Pameijer, Vervolgde componisten in Nederland (AUP, Amsterdam 2015)
* Toni Boumans, Een schitterend vergeten leven. De eeuw van Frieda Belinfante (Balans, Amsterdam 2015)

Heb je suggesties? Mail deze naar info@nieuwgeneco.nl

Op deze pagina vind je meer informatie over Henriëtte Bosmans.

Ontdek hier de uitgaven en de nog ongepubliceerde composities van Henriette Bosmans