Piet Kee

In memoriam

(30 augustus 1927 – 25 mei 2018)

De organist Piet Kee is op 25 mei 2018 op 90-jarige leeftijd overleden. Kee, die onder meer de vaste bespeler was van de wereldberoemde orgels van Haarlem en Alkmaar, was een van de meest succesvolle organisten van de 20ste eeuw. Vanaf de jaren vijftig oogstte hij internationaal lof én had hij groot verkoopsucces met zijn platen.

Hij werd geboren in Zaandam als de zoon van de organist Cor Kee. Al op jonge leeftijd maakte Piet Kee furore: vanaf 1953 won hij drie keer achter elkaar het improvisatieconcours in de Bavokerk in Haarlem. Vanaf 1956 kreeg hij in die kerk het nog door Mozart bespeelde ­Müllerorgel onder zijn hoede. In 1989 werd hij daar opgevolgd door zijn leerling Jos van der Kooy. Ook de ­Japanse oudemuziekspecialist ­Masaaki Suzuki behoorde tot zijn leerlingen.

Als speler stond hij als buitengewoon verzorgd en zelfkritisch te boek: opnamen kon hij zo afbreken als hij vond dat het niet goed genoeg ging. Zijn repertoire was breed: hij blonk evengoed uit in bijvoorbeeld de Noord-Duitse barok van Nicolaus Bruhns als in het hoogromantische, Frans georiënteerde werk van César Franck.

Zijn carrière als uitvoerder liet hij halverwege het eerste decennium van deze eeuw als een nachtkaars uitgaan nadat hij een black-out had gehad tijdens een concert. Wel bleef hij componeren. In zijn stukken verwerkte hij reeksen en vogelzang, maar zijn composities hadden ook vaak een speels element: zo combineerde hij het orgel ook met panfluit en zelfs draaiorgels.

Op 30 augustus vorig jaar was er in de Bavo nog een concert ter ere van Kees 90ste verjaardag. Een van de nieuwe stukken op het programma was veelbetekenend getiteld: Lachrimae – vaarwel aan mijn orgel.

Bron: Merlijn Kerkhof, 27 mei 2018, in de Volkskrant.