Nieuw Geneco Fair Practice Award Compositieopdracht 2021

Nieuw Geneco overhandigt Nieuw Geneco Fair Practice Compositieopdracht Award 2021 aan twee winnaars: Orkest De Ereprijs en mecenas Marcia (Zembla Music / Steun de Componist)

Nieuw Geneco, het Genootschap voor Nederlandse Componisten, heeft op 10 september de tweede Nieuw Geneco Fair Practice Award Compositieopdracht uitgereikt aan twee winnaars: aan Orkest De Ereprijs en aan de mecenas Marcia (Zembla Music / Steun de Componist). Zij zijn bekroond voor hun tomeloze inzet voor een eerlijke beloning voor componisten en voor hun bijdrage aan duurzaamheid in de nieuwe muziek: zij zorgen ervoor dat nieuw werk ook na een première onder de aandacht blijft. De prijsuitreiking vond plaats tijdens de Gaudeamus Muziekweek, het Utrechtse festival voor nieuwe muziek.Incognito met pruik en zonnebril
Opvallend was het optreden van Marcia. Zij blijft als mecenas zo graag anoniem dat zij met pruik en zonnebril haar prijs in ontvangst nam.

De jury over Orkest De Ereprijs
De nieuwe artistieke leiding van Orkest De Ereprijs heeft het werk met inzet en toewijding opgepakt. Het orkest verstrekt vele opdrachten en denkt daarbij altijd aan een eerlijke beloning van de componist. De stukken worden na de première nog vaak gespeeld, ook nog vijf of tien jaar later. Het draait bij dit ensemble om kwaliteit, jong en oud, en inclusiviteit. De door het orkest georganiseerde Young Composers Meeting heeft een enorme betekenis voor internationale componisten, ook voor jongeren.

De jury over mecenas Marcia
Een prachtig en bevlogen initiatief van een privé-persoon die optreedt als mecenas om componisten te steunen tijdens de coronacrisis. Marcia,die graag anoniem blijft, maakte mogelijk dat de werken waarvoor zij compositieopdrachten heeft verstrekt, op internet zijn gepubliceerd voor gebruik door koren wereldwijd. Daaruit spreekt een ethiek die zich inzet voor de kunstenaars en niet voor politieke winst. 
“Verfrissend en ongewoon voor Nederland, kwam uit het niets. Vijftig volgens de honorariumtabel van Nieuw Geneco, dus fair betaalde opdrachten, is genereus te noemen in deze moeilijke tijd.”


Tijdens een boeiende bijeenkomst in TivoliVredenburg werden de Awards uitgereikt.

De Nieuw Geneco Fair Practice Award Compositieopdracht bestaat uit de compositie/video ‘Side by side’ met muziek, tekst en beeld van componist David Dramm. Uitgevoerd door Diamanda La Berge Dramm en Nora Fischer. De beide winnaars ontvingen de compositie in de vorm van een grote LP-muziekkaart, uit handen van componisten Martijn Padding en Bec Plexus

Downloads
Side by Side
Compositie Fair Practice Compositieopdracht Award
Honorariumtabel Compositieopdracht (pdf)
Fair Practice Code Compositieopdracht (pdf)
Het juryrapport (pdf)
Foto’s door Jocelyne Moreau

De Honorariumtabel Compositieopdracht van Nieuw Geneco (Nieuw Genootschap Nederlandse Componisten) wordt mede ondersteund door BIM (Beroepsvereniging van Improviserende Musici), BAM! (Beroepsvereniging voor Auteur-Muzikanten), VCTN (Vereniging Componisten en Tekstdichters) en de VMN (Vereniging voor Muziekhandelaren en -Uitgevers Nederland). De Fair Practice Code Compositieopdracht sluit aan bij de code van Kunsten ‘92.

Over Orkest de Ereprijs
Orkest De Ereprijs is hét ensemble voor nieuwe muziek in het oosten van Nederland. Het orkest werkt samen met vele partners en is gericht op interdisciplinariteit, educatie, talentontwikkeling en vernieuwing. Ook buiten Gelderland, nationaal en internationaal, heeft Orkest De Ereprijs met deze insteek een unieke, aantoonbare en erkende plaats in de wereld van de ‘jonge gecomponeerde muziek’ veroverd. Daarmee bereikt Orkest De Ereprijs ​een breed en divers publiek: jong en oud, liefhebbers en professionals, niet-kenners en ingewijden.
Orkest De Ereprijs is een collectief van blaasinstrumenten met elektrische gitaren, piano en slagwerk. De opdrachten en concerten zijn multidisciplinair met een ruime keuze uit zangers, instrumentalisten, elektronische kunstenaars, dansers, theatermakers en filmers. Inmiddels heeft Orkest De Ereprijs ruim 400 opdrachtcomposities uitgeschreven en uitgevoerd.

Over de mecenas Marcia
De particuliere opdrachtgever die graag anoniem blijft en optreedt onder haar pseudoniem Marcia, is zelf koordirigente. Zij besloot componistes in coronatijd te steunen door hen opdracht te geven om korte, goed zingbare composities te maken voor de vele amateurkoren die ons land rijk is. Zo kwamen nieuwe 50 koorwerken tot stand, die zij gratis, met voorbeeldopnames en oefenbestanden, ter beschikking stelt aan alle amateurkoren. Met als doel: de componistes én koren steunen en de band tussen levende componistes en amateurkoren verstevigen.

Stichting Dutch Composers NOW nam de bouw van de website (www.dutchchoirmusicnow.nl) en de communicatie ter hand, samen met Koornetwerk Nederland, Groot Omroepkoor, de betrokken uitgevers en Nieuw Geneco.

De Nieuw Geneco Fair Practice Award Compositieopdracht is mede mogelijk gemaakt door de steun van het Fonds Podiumkunsten. We danken TivoliVredenburg en Gaudeamus voor hun gastvrijheid.