5 mei 2022

New Music NOW steunt componisten met opdracht voor nieuw werk

New Music NOW geeft 20 componisten de opdracht om een nieuwe compositie te maken en een audiovisuele productie daarvan. Daarvoor is een bedrag van twee en een halve ton beschikbaar gesteld via Buma Cultuur uit het Steunpakket voor de Rechtensector van het Ministerie van OCW, zo is zojuist bekend gemaakt. 

Dit is een extra toekenning bovenop de eerder beschikbaar gestelde bijdrage van drie en een halve ton voor 26 compositieopdrachten eind vorig jaar. De bijdrage is bedoeld als steun aan componisten die inkomensverlies leden door de pandemie. 

Bedenker van de opdrachtregeling is Esther Gottschalk, directeur Dutch Composers NOW – de organisatie achter het muziekplatform. Binnen het Steunpakket aan de Rechtensector van het ministerie van OCW heeft zij aangedrongen op maatwerk voor componisten die veelal in opdracht componeren voor musici, podia en festivals. Deze opdrachtregeling vormde de blauwdruk voor de diverse nieuwemuziekmaken-regelingen van Buma Cultuur in de genres hedendaags, media, jazz/wereld en kleinkunst. Daarmee zijn een groot aantal componisten geholpen.

Esther Gottschalk: “Ik ben blij dat we met de New Music NOW Files in totaal 46 componisten kunnen helpen met nieuw werk en audiovisuele producties. Dankzij deze opdrachten kunnen zij fair pay hun werk verrichten en helpen componisten op hun beurt ook freelance musici en opnametechnici aan betaald werk. Bijzonder is ook de samenwerking met een breed scala aan media, podia, festivals, ensembles voor de live en online presentatie van alle composities.
En voor ons is het geweldige start van nieuw compositiefonds”

Alle nieuwe composities en audiovisuele producties, de New Music NOW Files, worden gepubliceerd op New Music NOW (www.newmusicnow.nl): het onlineplatform voor nieuwe Nederlandse muziek. 

De release van de eerste 6 muziekvideo’s is op de Dag van de Componist, 18 juni 2022. 

Lijst van de 20 geselecteerde composities met videoproducties in 2022

Albert van Abbe – NONDUAL (LIVE A/V)

Armeno Alberts – Birdsonds

Cecilia Arditto – Chambers

Robin Coops – One Charming Night

Benjamin Luke Deane – Kisses from Lisa: a cinematic album

Miranda Driessen – Lockdown Diaries

Rembrandt Frerichs – Connecting the creative zones

Arend Gerds – Monolith

Danny de Graan – Distorted Reality

Katharina Gross – Thomas Bernhard, Heerlen ligt aan Zee

Hugo van Heijningen – Cawd Slaydaz feat. LoMaasBello

Max Knigge – Compositie voor ROctet

Bram Kortekaas – Nieuwe muziek voor een oude meester

Sylvia Maessen – Huh?

Pieter Jan van Rossum – Plattelandscomponist editie 5

Maxim Shalygin – Capriccios of the World [2de notitieboek]

Andys Skordis – “me…myself…the stranger”

Bart Spaan – LONG (Longer version)

Boudewijn Tarenskeen – HELL

Janco Verduin – Subliminal Modulations

De onafhankelijke vakjury bestond uit Caroline Bakker (Dag In De Branding), Tamar Brüggemann (Wonderfeel), Shane Burmania (Muziekgebouw aan ’t IJ, Korzo), Martijn Buser (Gaudeamus) & Bert Palinckx (November Music). Stichting Dutch Composers NOW is bedenker en uitvoerder van de regeling. Bestuur en team hebben geen stem in de selectie; deze is in handen gegeven van de onafhankelijke vakjury. 

Deel dit artikel