5 februari 2022

111 Jaar Nieuw Geneco

In 2022 is het precies 111 jaar geleden dat het Genootschap Nederlandse Componisten is opgericht. Op zondag 5 februari 1911 kwamen Jan van Gilse en zes collega-componisten en -kunstenaars bij elkaar in de lounge van het Amsterdamse Hotel Américain. Zij gaven het startsein voor het Genootschap van Nederlandse Componisten. Het was hun doel om Nederlandse muziek meer bekendheid te geven, hun werk te beschermen en een collegiaal netwerk te creëren. Veel is bereikt. Op eigen kracht en door nieuwe initiatieven tot stand te laten komen. Zo stond het Genootschap aan de wieg van BUMA/Stemra, Donemus en het Fonds Podiumkunsten.

Henriëtte Bosmans in 1951 in gesprek met koningin Juliana, tijdens het 40-jarige jubileum van Geneco.

Het werk van Nieuw Geneco bleek de afgelopen jaren relevanter dan ooit. Sinds de cultuurbezuinigingen van de overheid is een ware kaalslag ontstaan in het muziekleven. Vooral de nieuwe muziek heeft daar sterk onder geleden. Ook de coronacrisis heeft enorme schade toegebracht.
Toch zijn de afgelopen jaren belangrijke successen geboekt voor de nieuwe muziek. In de kunstenplanperiode 2021-2024 krijgen meer ensembles voor nieuwe muziek structurele subsidie van het Fonds Podiumkunsten en via de Basisinfrastructuur; het is door de coronacrisis onderbelicht gebleven. Midden in de crisis is cultuur in een positiever daglicht komen te staan, is de positie van de individuele maker teruggekeerd in het politieke debat en is het draagvlak gegroeid. Er is meer aandacht voor Nederlandse componisten en musici in de media. Eindelijk staat de hachelijke positie van freelancers in de cultuursector op de politieke agenda.

Nieuw Geneco telt tegenwoordig ruim 330 componisten en kent de afgelopen jaren een sterke ledentoename, onder wie veel actieve, pas afgestudeerde componisten. Zij vormen binnen Nieuw Geneco een Young netwerk, dat meehelpt om de kloof tussen opleiding en beroepspraktijk te dichten.

Esther Gottschalk, directeur van Nieuw Geneco, blijft met steun en input van de aangesloten componisten, onvermoeibaar lobbyen voor een betere positie van componisten en voor een eerlijke honorering van hun werk, in deze coronatijd harder nodig dan ooit.

Nieuw Geneco is een door Buma/Stemra erkende beroepsvereniging en vertegenwoordigd in Kunsten ’92, de Creatieve Coalitie, Platform Makers, Platform ACCT (Arbeidsmarkt Agenda), de European Composers & Songwriters Alliance (ECSA) en aanverwante organisaties.

Lees meer over de geschiedenis van Nieuw Geneco

 

Nieuw Geneco in het jubileumjaar 2022

Tijdens dit jubileumjaar staan de Nederlandse muziek en de Nederlandse componist in de schijnwerpers. Hoogtepunt vormt de Dag van de Componist op zaterdag 18 juni.

Dag van de Componist
Op zaterdag 18 juni 2022 presenteren we de eerste editie van Dag van de Componist, samen met vele netwerkpartners. Door het hele land vinden concerten en activiteiten plaats. Op Utrecht CS wordt de grootste grafische partituur aller tijden onthuld. New Music NOW presenteert 12 uur lang een livestream vanuit TivoliVredenburg met concerten en talkshows. In samenwerking met NTR en VPRO staan Radio 4 en de online-kanalen op 18 juni de hele dag in het teken de Dag van de Componist.

De Dag van de Componist is een initiatief van Nieuw Geneco, Dutch Composers NOW en het muziekplatform New Music NOW. Bij een breed publiek brengen we het belang en de waarde van eigentijdse componisten onder de aandacht. Het is onze missie om zoveel mogelijk muziek van Nederlandse (of in Nederland levende) componisten uit te laten voeren in concerten en verschillende feestelijke evenementen. De Dag biedt kansen aan vele componisten, makers en musici. Het uitdragen van de nieuwe muziek, het geven van een gezicht aan de componist bij een groot/groter publiek en het betrekken van iedere muziekbeoefenaar zijn belangrijke onderdelen.

Lees meer over de Dag van de Componist

Deel dit artikel