Jaap van Zweden

Ambassadeur Nederlandse Componisten

Marco Borggreve

Nieuw Geneco presenteert met veel plezier dirigent Jaap van Zweden als Ambassadeur Nederlandse Componisten. Samen met Nieuw Geneco zal hij zich de komende jaren sterk maken voor nieuwe composities en uitvoeringen in binnen- en buitenland. “De componisten die zich in ons land ontwikkelen zijn van hetzelfde niveau als Beethoven en Bach”, aldus Van Zweden in een geruchtmakend interview in de Quote van 26 maart 2017.

Jaap van Zweden: “Met mijn benoeming als chefdirigent van de New York Philharmonic is het een grote wens van mij om Nederlandse eigentijdse muziek nog nadrukkelijker te presenteren. Ik hou van nieuwe muziek. Dat draag ik graag uit. Ook daarom vind ik dit ambassadeurschap ontzettend eervol. Nederlandse muziek van de 20e en 21e eeuw verdient een plek in het repertoire van orkesten, ensembles, festivals. Ik wil er serieus werk van maken. In New York, maar ook met de andere prachtige orkesten waarmee ik het geweldige werk van nieuwe Nederlandse componisten onder de aandacht kan brengen.”

Het ‘elftal van componisten’ dat Jaap van Zweden graag internationaal aanbeveelt bestaat uit de volgende componisten: Michel van der Aa, Louis Andriessen, Willem Jeths, Theo Loevendie, Martijn Padding, Richard Rijnvos, Joey Roukens, Calliope Tsoupaki, JacobTV, Klaas de Vries en Robert Zuidam.

Lees meer over deze Het Elftal van Van Zweden.