Jaap van Zweden

Ambassadeur Nederlandse Componisten

Jaap van Zweden

Ambassadeur Nederlandse Componisten

Marco Borggreve

Nieuw Geneco presenteert met veel plezier dirigent Jaap van Zweden als Ambassadeur Nederlandse Componisten. Samen met Nieuw Geneco zal hij zich de komende jaren sterk maken voor nieuwe composities en uitvoeringen in binnen- en buitenland.

Jaap van Zweden: “Met mijn benoeming als chefdirigent van de New York Philharmonic is het een grote wens van mij om Nederlandse eigentijdse muziek nog nadrukkelijker te presenteren. Ik hou van nieuwe muziek. Dat draag ik graag uit. Ook daarom vind ik dit ambassadeurschap ontzettend eervol. Nederlandse muziek van de 20e en 21e eeuw verdient een plek in het repertoire van orkesten, ensembles, festivals. Ik wil er serieus werk van maken. In New York, maar ook met de andere prachtige orkesten waarmee ik het geweldige werk van nieuwe Nederlandse componisten onder de aandacht kan brengen.”

De eerste manifestatie van Jaap van Zweden als ambassadeur is tijdens Classical:NEXT, ontmoetingspunt van internationale muziekprofessionals, 25-28 mei aanstaande in Rotterdam. Met het oog op orkest en opera kiest Jaap van Zweden een ‘elftal van componisten’ dat hij hier graag internationaal aanbeveelt: Michel van der Aa, Louis Andriessen, Willem Jeths, Theo Loevendie, Martijn Padding, Richard Rijnvos, Joey Roukens, Calliope Tsoupaki, JacobTV, Klaas de Vries en Robert Zuidam. Lees meer over deze Dutch Composers Now.

Als ambassadeur staat hij open voor alle componisten. Hij pint zich niet vast op één groep of stijl. Voor de komende jaren staan diverse opdrachten, uitvoeringen en projecten met Nederlandse componisten op stapel.