Mayke Nas

Componist des Vaderlands

Maurice Haak & Jenny Audring

Felicitaties voor Mayke Nas, de nieuwe Componist des Vaderlands! De onafhankelijke jury, aangesteld door initiatiefnemer Buma, heeft haar unaniem gekozen vanwege onder meer haar visie op het vak, humor en concrete ideeën. Mayke neemt het stokje over van Willem Jeths.

Met de uitverkiezing is Mayke Nas twee jaar lang ambassadeur van de Nederlandse klassieke muziek van nu. “Er zijn in ons land de afgelopen twintig jaar zulke prachtige werken geschreven. Die ga ik in de schijnwerpers zetten.” Ook zal ze van zich laten horen met werken die aansluiten bij actualiteiten. “Ik wil me vooral opwerpen als een ambassadeur voor de te weinig gehoorde schatten van het Nederlandse repertoire, een soort kip met de gouden eieren. Bij voorbeeld door op de site stukken die ik bewonder toe te lichten, en daar leuke filmpjes te verzamelen. Of door vanuit mijn eigen enthousiasme lezingen te geven. Mijn hart springt op bij gave nieuwe stukken. Dat gevoel gun ik veel meer mensen.”

Wat Mayke Nas vooral trekt in het componistenvak is de veelzijdigheid. “Enerzijds is daar het zwoegen, experimenteren, fouten maken en opnieuw beginnen. Aan de andere kant is het plezier maken. Muziek is spel. Met klanken, noten, instrumenten, publiek en akoestiek. Ik kan wild opspringen als ik hoor hoe een componist weer nieuwe geluiden in nieuwe vormen heeft weten te gieten. Elk stuk dat ik schrijf ga ik aan als een nieuw avontuur en zo benader ik ook mijn invulling van Componist des Vaderlands.”

Mayke Nas componeerde talrijke werken die overal ter wereld worden uitgevoerd. Zij won de Kees van Baarenprijs en de Matthijs Vermeulen Aanmoedigingsprijs voor stukken die zij schreef voor respectievelijk het Koninklijk Concertgebouw Orkest en het Asko Ensemble. Mayke was Artist in Residence van het Berliner Künstlerprogramm des DAAD en bij Aldeburgh Music in Engeland.

Willem Jeths heeft zich de afgelopen twee jaar verdienstelijk ingezet voor het Nederlandse klassieke muziekerfgoed. Zo maakte hij samen met een groep jonge componisten zijn opwachting op Oerol, componeerde hij muzikale miniaturen bij actualiteiten en was hij volop in de media aanwezig. In De Schatkamer van Willem Jeths bracht hij op NPO Radio 4 composities van andere Nederlandse componisten onder de aandacht.

www.componistdesvaderlands.nl